SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Umeå Konståkningsförening
Information om att börja tävla

 

Att börja tävla

För att få börja tävla krävs det att åkaren klarat av tävlingstestet. Det är tränaren som avgör när åkaren bör börja tävla samt vilken tävling som kan vara lämplig att starta med. När man börjar tävla behöver åkaren en passande tävlingsdräkt. I samspråk med åkare och föräldrar föreslår tränaren en lämplig sådan. Vill man att sitt barn/ ungdom ska vara med och tävla tar man som förälder också på sig ansvaret att vid föreningens hemmatävlingar, ställa upp med 1 förälder under 1 av helgens tävlingsdagar. Antalet hemmatävlingar kan variera mellan 1-2 stycken/ år. Detta då det är andra föreningars föräldrar som tar hand om våra barn och ungdomar då de tävlar på annan ort.

 

 

Program

När åkaren skall börja tävla måste den ha ett tävlingsprogram samt passande musik. Inom klubben finns det duktiga tränare som sammanställer program och väljer ut musik. Kostnaden för nytt program och även ändringar i program ingår i säsongsavgiften. Däremot åligger det åkaren/föräldern att dokumentera programmet, så att åkaren minns programmet även under den kommande säsongen. Denna dokumentation kan förslagsvis ske genom videofilmning. Det nya programmet introduceras vanligtvis på en extraträning då tränaren går igenom de olika sekvenserna i programmet. Under ordinarie träningstid får sedan åkaren möjlighet att träna på sitt program.

 

 

Tävlingar

Inför varje tävlingssäsong presenteras säsongens tävlingskalender. Anmälan gör ni föräldrar via en simple signup som föreningen skickar ut inför varje termin.  Tävlingsansvarige tar emot svaren på simpeln som sedan i sin tur anmäler klubbens alla anmälda till aktuell tävling. Umeå KF kan aldrig garantera att de åkare som klubben anmäler får starta i tävlingen, då arrangören för respektive tävling har ett begränsat antal tävlingsplatser vilket är reglerat av Svenska konståkningsförbundet. Är det så att vi får åkare som inte får plats på någon tävling hör vi av oss ca 14 dagar före tävlingsdag.

 

Inför varje bortatävling utses en ansvarig tränare som finns på plats då åkarna kommer till aktuell ishall. tränaren/tränarna tar hand om åkarna under tävlingsdagen/dagarna. Information om när åkaren ska vara på plats i ishallen kommer från tränaren så fort vi har fått ett tidsschema från den arrangerande föreningen, ca 10 dagar före tävlingens startdatum.

Till de tävlingar som är på annan ort än Umeå står föräldrar för resa till och från samt om man önskar bo någon natt på hotell. Samåk gärna. 

 

Till en tävling/ säsong brukar föreningen arrangera en gemensam resa samt boende. Då hyr vi en buss och bokar boende för alla anmälda åkare samt äter gemensam middag. Kostnaden för bussen, boende och mat undre helgen betalas av åkarna själva om inte styrelsen bestämt annat. Senaste åren har den gemensamma resan gått till Östersund och Nordiska ungdomsspelen. För att kunna genomföra resan på ett tryggt och säkert sätt är vi beroende av lite hjälp från er föräldrar då vi har så många tävlingsåkare i klubben. 4-5 föräldrar behöver vi med på resan för att hjälpa till att ansvara för alla åkare den tiden de inte tävlar, under tiden de tävlar ansvarar tränarna för dem. 

Bussen brukar avgå från Nolia ishall fredag tidig eftermiddag och återkomma vid 22 tiden söndag kväll. Mer information med exakta tider och priser kommer i början på februari.

I länken nedan hittar ni lite information om Nordiska ungdomsspelen.

https://www.nordiskaungdomsspelen.se

 

Under en säsong står föreningen för anmälningsavgiften till antalet tävlingar enligt nedan:

Stjärnåkare 4 tävlingar

Klubbåkare 5 tävlingar

A åkare 6 tävlingar

 

 

Information tävlingsklasser

https://www.skatesweden.se/tavla/att-tavla

 

 

 

Internationellt regelverk kring tävlingar

International Skating Union, ISU, är en organisation som organiserar internationella tävlingar inom skridskoåkning, närmare bestämt konståkning, teamåkning, hastighetsåkning på skridskor och short track. De fastställer regelbundet ett regelverket som svensk konståkning förhåller sig till. Läs mer om "Internationella regler ISU" här:

https://www.skatesweden.se/tavla/regler/internationella-regler-isu 

 

 

Några viktiga dagar inför en tävling

Om ni har anmält er eller ert barn/ungdom till tävling och ändrat er, meddela till tua.engdelius@gmail.com senast 20 dagar innan tävling. Avanmäler man sig efter det måste vi ändå betala halv anmälningsavgift för åkaren vilket vi försöker undvika. Självklart är det inget problem att avanmälan senare på grund av sjukdom eller skada.

 

19 dagar före tävling går anmälningstiden till aktuell tävling ut. Klubbens tränare anmäler de åkare som är aktuella att delta i aktuell tävling vilket redan är överenskommet via tidigare information till åkare och föräldrar.

 

14 dagar innan tävling får klubben information om alla anmälda åkare fått plats eller om några måste strykas.

 

10 dagar innan tävling kommer ett preliminärt tidsschema samt deltagarlista för aktuell tävling.

 

2 dagar innan tävling lottas startordningen för stjärntävlingar den läggs ut med länk på den arrangerande klubbens hemsida eller så hittar ni den direkt på resultatsidan

https://skate.webbplatsen.net/24-25/

 

1 dag innan tävling lottas startordning för klubb och A-tävlingar som läggs ut på resultatsidan

https://skate.webbplatsen.net/24-25/

Detta är datum som vi inte bestämmer över utan hör till reglerna från Svenska konsåknigsförbundet för att få arrangera en tävling. 

 

Att ta med sig till en tävling

Kläder för uppvärmning utanför isen

Gymnastikskor

Hopprep

Vattenflaska

Tävlingsdräkt 

Fingervantar

Kofta till uppvärmning på isen

Skridskor 

Hårborste

Hårspray

Snoddar och hårnålar

Några säkerhetsnålar

Tråd i liknande färg som dräkt samt synål

Varma kläder för att kunna sitta på läktaren och heja på de andra

 

 

 

 
ANMÄLAN SKRIDSKOSKOLA
Resultat 24/25
SkateSwedenPlay
Sociala medier
Våra sponsorer